Site name | Om æblerne

Vores æbler

Vi dyrker selv æblerne til vores æblevine.
Hovedparten hos Flemming på det østlige Fyn. Flemmings hovedsorter er Discovery, Aroma, Jonagold, Elatar og Ingrid Marie.
Herudover har han en del gamle træer med bla. Filippa og Belle de Boskoop.

Jens dyrker flere æbletræer end æbler - elsker Flemming at drille med. På 2 hektar har han omkring 100 forskellige sorter - bla. en del Russiske sorter, samt en del engelske og franske cideræblesorter.

Vi har eksperimenteret rigtig meget med de forskellige sorter og er nu helt overbeviste om, at de sorter som i mange år har bevist deres værd her i landet - er langt de bedste til vores frugtvine.

Vi vil meget gerne fremhæve et par sorter her:

 

Ingrid Marie

Træet er et af de oprindeligt danske æbler, der er opstået ved såning af æblekærner omkring 1910 og træet har siden været plantet i tusindvis i fortrinsvis frugtplantager og haver.
Træet gror mellemkraftigt og frugterne hænger godt fast, så læ er ikke absolut påkrævet. Kræver ikke nogen særlig jordbund men bør gødes lidt hver år, når træet er kommet i bæring. Træet kan få frugttræskræft, men normalt ses det kun på grenene og kan da bortskæres og brændes.
Frugten er middelstor, fladrund, meget regelmæssigt. Farven er rød og gult på solsiden og grønt/gul i grundfarven. Frugtkødet er hvidgult med grønligt skær, skørt og saftigt. Smagen er forfriskende syrligsød med god aroma.
Den røde Ingrid Marie er opstået som mutation af den almindelige Ingrid Marie. Kaldes også Karin Schneider. Adskiller sig ved kortere holdbarhed, er sødere i smag og bliver væsentligt mørkere i farven.

Plukkes sent i oktober, kan spises derfra og holder den fine
spisekvalitet til jul.
Sidste nye forskning og genteknologi har gjort at man nu har identificeret "forældrene" som Cox Orange og Guldborg.

 

 

 Filippa

Filippa er en dansk æblesort fremkommet ca. 1880 på Fyn ved frøudsæd, foretaget af Filippa hansen, datter af lærer Johannsen i Hunstrup. Filippa danner efterhånden store brede træer. Det er et sundt træ, der kan blive meget gammelt. Selve træet er modstandsdygtigt overfor vind, idet de tynde grene bøjer af for vinden, men de ret løstsiddende frugter falder forholdsvis let af. Dette er den eneste, væsentlige årsag til at Filippa stort set er faset ud af den danske æbleproduktion.
Frugterne er middelstore og foranderlige. Næppe to frugter er ens. Grundfarven er grøn, men går efterhånden over til gullig, hvidgul og guldgul. Frugten er overtrukket med en fin hvidlig dug. Solbeskinnede frugter kan være orange, mat eller skinnende karminrøde, ofte med bratte farveovergange.
Kødet er fint, sprødt og hvidt med grønne årer. Æblet er saftigt, vidunderligt parfumeret med en delikat syrlighed. Der er tale om et af vores allerbedste og mest karakterfulde spiseæbler.
Helt tilbage til 50’erne er Filippa blevet omtalt som et af de bedste æbler til madlavning. Således opnåede det i den anerkendte Ankerhus undersøgelse en 1. plads blandt mere end 40 sorter i kategorierne ”grød”, ”kompot”, ”henkogt” og ”most”.
Filippa modner i anden halvdel af september - vi joker med at sige at det altid modner d. 21. september - derefter blæser det ned.